ERP-software: on-premises of SaaS?

Geplaatst op

Vandaag de dag vertrouwen bedrijven op een breed scala aan softwareoplossingen om hun processen te digitaliseren, workflows te optimaliseren en automatiseren. Een van de meest prominente voorbeelden van dergelijke oplossingen zijn Enterprise Resource Planning (ERP)-systemen.

Deze systemen stellen bedrijven in staat om hun interne bedrijfsprocessen te structureren en te integreren. Enterprise Resource Planning zorgt ervoor dat alle bedrijfsgegevens en procedures worden gecentraliseerd in een enkele database, waardoor ze toegankelijk zijn voor alle medewerkers. Zo kan iedere werknemer op ieder gegeven moment bij alle mogelijke informatie die zij eventueel nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen.

 

Het vinden van de juiste ERP-software

Vanwege de omvang en diversiteit van de markt is het voor bedrijven vaak een uitdaging om snel de meest geschikte oplossing te selecteren. De lokale ERP-markt herbergt verschillende aanbieders die gespecialiseerd zijn in de specifieke behoeften van diverse industrieën, niches en bedrijfsgroottes.

Een cruciaal onderscheid tussen deze softwareoplossingen betreft het platform of licentiemodel. In wezen moeten we een onderscheid maken tussen cloudgebaseerde software en on-premises oplossingen die op lokale servers worden geïnstalleerd. In dit artikel richten we onze aandacht op deze twee benaderingen en belichten we hun overeenkomsten en verschillen om bedrijven te helpen bij het maken van de juiste keuze voor hun specifieke behoeften.

 

On-premises ERP

Bij een on-premises implementatie wordt het ERP-systeem geïnstalleerd op de eigen servers van het bedrijf. Hierdoor bezit het bedrijf zowel de hardware als de software en is verantwoordelijk voor het onderhoud en de service ervan. Dit biedt bedrijven volledige controle over de klantgegevens die binnen het systeem worden beheerd. Het is echter noodzakelijk om passende gegevensbeschermingsmaatregelen te nemen om de veiligheid van deze klantgegevens te waarborgen.

 

Software-as-a-Service (SaaS)

Cloudgebaseerde software wordt vaak aangeduid als Software-as-a-Service (SaaS). Dit houdt in dat bedrijven in dit model de software niet aankopen, maar deze als een dienst huren, inclusief alle systeemfuncties en bijbehorende hardware- en software-ondersteuning. Organisaties die SaaS-applicaties gebruiken, hoeven zich weinig zorgen te maken over systeemonderhoud en -service. Extra gebruikerslicenties, opslagruimte of functies en modules kunnen eenvoudig worden toegevoegd met een druk op de knop.

Het beheer en de service van de datacenterinfrastructuur waarop de software draait, vallen onder de verantwoordelijkheid van de aanbieder. Omdat bedrijven geen eigenaar zijn van het systeem, zijn de initiële kosten voor cloudgebaseerde systemen doorgaans lager dan bij on-premises oplossingen. Echter, de maandelijkse operationele kosten zijn doorgaans hoger in vergelijking met lokaal gehoste systemen.

Hoewel er de afgelopen jaren een groeiende trend richting de cloud is geweest, blijft het uiteindelijk aan het bedrijf om het juiste licentiemodel te kiezen op basis van zijn specifieke eisen.

 

De ERP-markt: Inventive ERP

Een van de lokale aanbieders van ERP-software op de markt is Inventive, dat het gelijknamige ERP-systeem aanbiedt. Dit systeem is veelzijdig en geschikt voor bedrijven van alle groottes. Inventive Software biedt oplossingen voor zowel de eerder besproken cloudgebaseerde als on-premises licentiemodellen. Ze beschouwen zichzelf niet alleen als leverancier, maar als een partner die op maat gemaakte oplossingen biedt en uw bedrijf ondersteunt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op ons informatief platform delen we de nieuwste inzichten en inspiratie in de wereld van IT. Ontdek onze blogs en blijf op de hoogte van de belangrijkste ICT-trends en -oplossingen.

Contactgegevens

Via info @ aenaservice.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden