Wat je wilt weten over honen

Geplaatst op

In Nederland lopen we voor wat betreft heel veel zaken. We zijn wereldleiders in vooruitgang en daar mogen we trots op zijn. Zo gaat dat bijvoorbeeld op voor heel veel zaken omtrent bouw en techniek. Dat geldt dus ook voor honen en daar willen we je vandaag het een en ander over vertellen. We informeren je daarom over alles wat je wilt weten over honen. Mocht je benieuwd zijn naar meer concrete, specifieke informatie, kun je altijd een kijkje nemen bij bedrijven zoals hoontechniek.nl 

Wat is honen?

Honen is een zeer technisch proces dat veelal wordt ingezet voor metaalbewerking. Op deze manier kunnen zogeheten ‘cilindrische’ gaten, gaten in een cilindervorm, tot in detail worden gemaakt met hoge nauwkeurigheid. Van groot tot klein; honen is bij veel soorten objecten mogelijk. Het valt in zijn algemeenheid onder de oppervlaktebewerking van metaal en wordt dan ook veel ingezet in branches die te maken krijgen met technische constructies en processen. Fabrieken, de bouw, transport; je vindt objecten die gehoond zijn op ontzettend veel plekken.

Hoe gaat honen?

Het honen geschiedt met een soort boor. Dit wordt een hoonkop genoemd. De hoonkop bestaat vaak uit diamantsteentjes die onwijs scherp zijn. De steentjes zijn geplaatst op een roterende as die die heel snel en nauwkeurig kan ronddraaien. Deze schrapen zo tot op de millimeter nauwkeurig de oppervlakte van een object af dat gewenst wordt. In het gat dat bewerkt moet worden, wordt deze hoonkop geplaatst en vervolgens heen en weer bewogen in de juiste afmetingen. Als dat gedaan wordt, komt er ook nog een vloeistof bij. Dit is om hitte en wrijving te verminderen, veiligheid te verhogen en nauwkeurigheid te verbeteren.

Jouw hoon-proces

Als jij iets hebt dat ‘gehoond’ moet worden, ga je hiermee naar een specialist. Dit kan bijvoorbeeld het bedrijf zijn dat we in de eerste alinea hebben genoemd. Je vertelt dan over jouw wensen en het object dat je wilt laten honen. Dit moet je nauwkeurig afstemmen met het bedrijf dat dit uit handen neemt, want het is ook en ontzettend nauwkeurig werkje. Maak daarom duidelijke afspraken en communiceer helder over je wensen.

Gerelateerde berichten

Inhuren freelancers is erg voordelig!

Freelance mensen inhuren om je te helpen de klus te klaren. Dat is iets wat we vandaag in deze blog gaan behandelen. Zo wordt het een stuk...

Lees meer

Over ons

Op ons informatief platform delen we de nieuwste inzichten en inspiratie in de wereld van IT. Ontdek onze blogs en blijf op de hoogte van de belangrijkste ICT-trends en -oplossingen.

Contactgegevens

Via info @ aenaservice.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden